Cronica Comunitat Valenciana

No li ho creen, la justícia no és igual per a tots

Escolte en la ràdio aquest matí: …”els presos del Procés Catalá podran obtindre el tercer grau en els pròxims dies”…  Estic estupefacte, conec un parell de persones condemnades a quatre anys per un delicte de robatori, que damunt va ser conseqüència de la seua precària situació financera i la de la seua família i porten més de dos anys en la presó. Aquests senyors defensors de l’independentisme estan condemnats a penes entre 9 i 13 anys i abans de complir-se l’any del judici estan quasi al carrer. No puc evitar aquesta reflexió que compartisc amb vostés.

Qui es creu la frase que “la justícia és igual per a tots”, àmpliament escoltada des de tots els mitjans de comunicació,  o del sector polític. L’actiu més fort d’un Estat de Dret prevalent en la Constitució Espanyola perd manxa a la vista dels esdeveniments que vivim dia rere dia. Molts són els casos  en els quals al final la justícia no ha estat a l’altura i quan ho ha estat altres persones s’han encarregat de maquillar-la amb presumptes favoritismes, en forma d’indults o altres avantatges penals. Casos n’hi ha a centenars, el ramat, els Eres d’Andalusia i una infinitat de casos més. L’últim en qüestió és el “Procés català”, un cas que comença la seua instrucció en el 2017 amb el Jutge Pablo Llarena, acabant  en la seua fase oral durant els primers mesos de 2019 amb set magistrats presidits pel Jutge Manuel Marchena.

Si haguérem de quantificar el preu del judici del Procés, a nivell de costes judicials, informes i investigacions, al llarg de més de dos anys i mig, estaríem parlant d’una quantitat importantíssima de diners que després de tot paguem de la nostra butxaca. Si això haguera desembocat en un escarment per a aquells que es netegen el cul amb les fulles de la Constitució, podríem pensar que al cap i a la fi era necessari i haguera estat justificat. Però quan escoltem les informacions sobre la concessió del tecer grau per als presos del Procés català no podem entendre com aquest grup polític amb condemnes d’entre 9 i 13 anys poden estar en menys d’un any des que es va dictar sentència quasi en llibertat.

Si la justícia és igual per a tots llavors que s’aplique a la població reclusa, on hi ha més de 60.000 interns. Segur que en les nostres presons no existiria aqueixa superpoblació duplicant i triplicant la seua capacitat.

Amb la semillibertat, tant Junqueras com a Dolor Bassa, Carme Forcadell, els Jordi, Josep Rull, Joaquin Form, Raúl Romeva podran eixir tots els dies de la presó i és molt possible que tampoc estiguen obligats a dormir en ella.

Però això no serà tot, potser se li dedica un carrer a l’escapolit Carles Puigdemon, perquè clar, després de posar l’Escac a l’Estat de Dret, declarant la independència de Catalunya,  escapolir-se de la justícia i promocionar la seua causa a l’estranger, per a molts serà un heroi en lloc d’un delinqüent.