Cronica Comunitat Valenciana

LA FI DE LA FAM S’ALÇA AMB EL PRIMER PREMI EN EL CONCURS D’PUTXERO DE L’ALCUDIA

LA FI DE LA FAM S'ALÇA AMB EL PRIMER PREMI EN EL CONCURS D'PUTXERO DE L’ALCUDIA

XII Concurs d’putxero valencià i postres de kaki de l’Alcudia

El millor putxero valenciano es cuina  en el Restaurant la Fi de la Fam de Sueca, El segon premi ha sigut per a Joan XXIII de Benifaió, que també s’ha alçat amb el primer premi de postres i el tercer per al Restaurant Picanterra de Cullera.

El Saló Segle XXI va ser l’escenari per a la XII edició del “Concurs d’putxero i postres de kaki” de l’Alcúdia, un esdeveniment que arriba després de la celebració de la fira gastronòmica de la localitat i que posa amb això punt i final a una sèrie d’activitats gastronòmiques de les més interessants de quantes se celebren en territori valencià. Si la fira gastronòmica ha estat a un grandíssim nivell, el concurs no s’ha quedat arrere, reunint en l’esdeveniment a un nodrit grup de restauradors amb un  reconegut palmarés.

LA FI DE LA FAM SE ALZA CON EL PRIMER PREMIO EN EL CONCURSO DE PUCHERO DE L’ALCUDIA

El concurs que ret homenatge a un dels nostres plats més tradicionals, com és l’olla, un plat humil però indiscutible en qualsevol reunió familiar, torna a posar en el panorama actual a una recepta que ha suposat el manteniment de famílies senceres durant dècades. A més en el mateix torneig s’ha de preparar obligatòriament unes postres elaborades amb Kaki de la varietat Persimon, una fruita que té un pes específic en el motor econòmic de la comarca.

El truc per a fer una bona olla és la qualitat dels seus ingredients i moltes hores de cocció per a ablanir tant la carn, com les verdures o la creïlla. Després amb el caldo es pot preparar una sopa d’arròs, de fideus o una sopa de pilotes, fetes amb la carn de l’olla. Finalment es gaudeix en un plat d’una varietat de tots els ingredients d’aquest: cigrons, cansalada, manetes, vedella, verdura etc. L’olla és un plat potent i molt nutritiu que té en algunes poblacions el mateix arrelament que la paella. Una altra qüestió és que amb la seua preparació es pot tindre solució per a menjar diversos dies.

LA FI DE LA FAM SE ALZA CON EL PRIMER PREMIO EN EL CONCURSO DE PUCHERO DE L’ALCUDIA

Al final de l’elaboració de l’olla  i de les postres, els restauradors l’han presentat al Jurat per a la seua qualificació. Un Jurat compost per personalitats de la gastronomia, cuiners i autoritats locals que ho han tingut molt difícil per a determinar els guanyadors a causa d’alt nivell de tots els participants.

L’Alcalde de l’Alcúdia, Andreu Salom ha obert l’acte  de lliurament de premis felicitant l’organització per aquesta XII edició del Concurs i ha comentat que “per a molts pobles l’olla representa el mateix que per a uns altres la paella, ja que és un plat que reuneix la família en moments molt especials”  i  va continuar  …  ”És un plat que cal mantindre visible perquè continue sent una opció en els nostres restaurants”. També va comentar les bondats del kaki capaç de formar part de receptes excepcionals.

A continuació ha pres la paraula el diputat de turisme, Jordi Mayor comentant el compromís de la Diputació amb el territori i que millor manera de promoure el territori que a través del producte que l’identifica. Per això ha felicitat l’organització per aquest concurs i ha mostrat el suport incondicional de la Diputació i el Patronat de Turisme per a aquest tipus d’iniciatives.

Després s’han donat a conéixer als guanyadors d’aquesta edició en les dues categories.

En l’putxero

1º premio  La Fi de la Fam (Sueca)

2º premio Juan XXIII (Benifaió)

3º premio Restaurante Picanterra (Cullera)

En la categoria de postres amb kaki

1º premio  Juan XXIII  (Benifaió)

2º premio  Miguel y Juani (l’Alcúdia)

3º premio Bon Estar (Valencia)

 

El resto de participantes han sido:

Restaurante Avenida 2.0 (Massamagrell), Restaurante Asador l’Alfábega (Alginet) El Racó (Meliana) Restaurante la Granja y Restaurante Llopis (Sueca), Club de Tenis (l’Alcúdia), Ca Llorens y Tabick Loungue (Llombai),  La Mar Salá y Restaurante la Visteta (Barx), Restaurante Nazaret (Puzol).