Cronica Comunitat Valenciana

La Diputació facilitarà crèdit via SUMA als Ajuntaments afectats per les pluges

La Diputació facilitarà crèdit via SUMA als Ajuntaments afectats per les pluges

La Diputació inicia hui la reparació de camins i carreteres afectades pel temporal i facilitarà crèdit als ajuntaments via SUMA

 • Carlos Mazón es reuneix amb els alcaldes dels municipis per a informar-los de les accions immediates que la institució ja ha posat en marxa per a reparar els danys de la gota fredaLes brigades de Carreteres i els serveis tècnics de la  Diputació d’Alacant han iniciat hui mateix i de forma immediata les tasques de reparació i obertura de camins i carreteres i l’arranjament d’infraestructures hidràuliques en les zones afectades per l’últim temporal de pluges, segons ha informat aquest matí el president de la institució provincial, Carlos Mazón, qui ha destacat que la institució oferirà als ajuntaments per a escometre aquestes primeres actuacions “ajuda immediata i directa, sense necessitat de burocràcia”.A més, la Diputació facilitarà als consistoris, a través de SUMA, bestretes de tresoreria “per si tenen problemes de liquiditat a l’hora d’abordar les obres d’urgència”, ha indicat el dirigent provincial. Els ajuntaments poden sol·licitar una bestreta extraordinària de fins al 85% de l’estimació de la primera voluntària de 2020 amb un tipus d’interés del 0,17%.Així mateix, l’organisme tributari ampliarà fins al 5 de novembre el termini per al pagament de l’impost de l’IBI en aquells municipis afectats per les inundacions. Per a això, els consistoris hauran de sol·licitar-ho a SUMA fins al 24 de setembre mitjançant resolució signada per l’alcalde.Aquestes són algunes de les mesures d’emergència que la Diputació d’Alacant posa des de hui mateix a la disposició dels ajuntaments i de les quals ha informat aquest matí el president als alcaldes de la Vega Baixa que han assistit al ple extraordinari i urgent en el qual s’ha acordat per unanimitat instar al Govern d’Espanya a la ‘Declaració de zona afectada greument per emergència de protecció civil’ en diverses localitats de la província afectats per les pluges.

  “Encara que estem en el pas transitori de rebaixar la situació d’emergència i la nostra prioritat continua sent l’atenció a les persones, des de la Diputació d’Alacant hem activat ja accions, sempre en col·laboració amb els ajuntaments, per al restabliment dels serveis i les comunicacions, de forma directa i immediata”, ha indicat Mazón, qui ha avançat, en aquest sentit, que les pròpies brigades i màquines de Carreteres de la institució i 18 empreses del sector ja estan preparades per a intervindre.

  Amb aquest objectiu, la Diputació ha posat a la disposició dels ajuntaments un telèfon d’atenció directa perquè puguen transmetre les seues necessitats més immediates en matèria de comunicacions, cicle hídric, infraestructures i, fins i tot, benestar social per a atendre determinades situacions “sense necessitat de convocatòries i altres tràmits burocràtics que puguen retardar la intervenció”. Pròximament, ha afegit, s’articularan altres línies d’ajudes via convocatòria per a atendre la resta de necessitats que vagen sorgint. “Les ajudes econòmiques ja vindran, nosaltres també anunciarem ajudes àgils i directes, però en aquest moment, conforme es van assecant algunes zones podem intervindre sense necessitat d’esperar”, ha insistit.

  La reunió ha comptat amb la presència d’alcaldes i regidors d’Albatera, Algorfa, Benijòfar, Bigastre, Callosa de Segura, Catral, Coix, la Granja de Rocamora, Xacarella, Oriola, Rafal, Rojals, Sant Fulgenci, Sant Miquel de les Salines, Torrevella, Los Montesinos i San Isidro. Alcaldes de municipis com Almoradí i Dolores no han pogut estar presents per la difícil situació que encara travessen aquestes localitats.

  Tots han assistit, prèviament, al ple extraordinari, que ha congregat també a diputats autonòmics i nacionals i senadors.

  Durant la sessió tots els grups han acordat instar al Govern a la declaració de zona catastròfica en els diferents municipis afectats, no solament a la Vega Baixa, que permeta impulsar línies d’ajudes per a reparar els greus i quantiosos desperfectes “que ha ocasionat una catàstrofe d’enormes magnituds”. Així mateix, se sol·licita en aquesta declaració conjunta acollir-se al Fons de Solidaritat de la UE per a la reconstrucció d’infraestructures, sectors productius i suport a la població civil afectada.

  Els portaveus de tots els grups han destacat la labor dels cossos i forces d’emergència, així com “el deure de tots els partits de deixar de costat la política i estar més junts que mai al costat dels ciutadans”, ha indicat el portaveu de la Diputació, Adrián Ballester.

  Per part seua, el president ha destacat “el compromís de tots els grups polítics de la institució” davant aquesta qüestió i ha instat a la Generalitat “que realitze de forma immediata ja aqueixa petició i que faça força perquè la declaració de zona catastròfica es puga realitzar al més prompte possible”.

  Reconeixement als bombers

  Mazón ha destacat, d’altra banda, la gran labor desenvolupada pels efectius d’emergència i ha ressaltat especialment el treball del Consorci Provincial de Bombers. En aquest sentit, ha demanat durant el transcurs del ple una aplaudiment de reconeixement a l’inspector cap del Consorci, Pepe Rubio,.

  Així mateix, ha oferit algunes dades que reflecteixen la gran labor desenvolupada pels bombers des del passat 11 de setembre com les 1.697 actuacions per pluja realitzades o els 792 salvaments de persones duts a terme, 23 d’ells d’alt risc realitzats amb l’helicòpter.  Dels 27 camions de bombers que han intervingut durant la DANA s’han perdut 15 per bolcada o entrada d’aigua en el motor. A més, més de 300 bombers s’han mobilitzat diàriament, mentre que des del departament de Carreteres s’han mobilitzat 60 brigadistes, 10 camions, 19 retroexcavadores i 8 camions de càrrega.

  La sessió s’ha iniciat amb un minut de silenci per les persones mortes durant el temporal.