Cronica Comunitat Valenciana

El concert social en infància entra en vigor aquest dissabte

El concert social en Infància, que integra en la xarxa pública 1.067 places i diversos serveis, entra en vigor aquest dissabte

El concert per a la gestió llars, residències i serveis socials en el sector d’infància i adolescència, impulsat des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, entra aquest dissabte en vigor i permet, entre altres qüestions, la integració en la xarxa pública de 1.067 places i altres serveis destinats a infància i adolescència.
Així ho ha anunciat la directora general de la Infància i Adolescència, Rosa Molero, qui ha destacat la seua “transcendència” per ser un assumpte “àmpliament demandat” per les entitats d’iniciativa social amb les quals es concerta la gestió de serveis d’atenció social a infància i adolescència.
Molero ha assegurat que amb un pressupost per a dos anys de 107.380.518,47 d’euros i mitjançant l’acció concertada amb les entitats, “un total de 1.067 places i altres recursos passen a integrar-se en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials”, i ha precisat que en el cas d’aquest sector implica a més, “el desenvolupament del model residencial d’infància i adolescència”.
Sobre aquest tema ha assenyalat que aquest model, posat en marxa aquesta legislatura, suposa “la millora de les ràtios d’atenció en les residències i llars, amb un increment del 61 per cent de les plantilles, que incorporen nous perfils professionals, i amb un plantejament d’espais més xicotets, que s’assemblen el més possible a una llar”.
La directora general d’Infància i Adolescència ha subratllat que el concert també comporta la consolidació de la xarxa d’emancipació per a persones joves extutelades per la Generalitat, que compta amb 98 places per a xics i xiques de 16 i 25 anys. D’elles, 34 a la província d’Alacant, 8 en la de Castelló i 56 en la de València.
“Aquesta xarxa de pisos d’emancipació per a persones de 18 i 25 anys -ha assenyalat- es completa amb unitats externes d’assessorament i suport a xics i xiques de 16 i 25 anys que salen del sistema de protecció, de les quals hi haurà una en cada província, i que tindran caràcter ambulatori i equips multiprofessionals de manera que es desplaçaran per tot el territori”.
Una altra de les novetats del concert social, segons ha explicat Rosa Molero, se centra en la millora del servei de suport que es presta a les famílies i als xiquets o xiquetes que es veuen immersos en un procés d’adopció.
L’objectiu en aquest apartat, ha manifestat la responsable d’Infància i Adolescència, és que la Conselleria “assumisca progressivament la valoració prèvia de les famílies i que les entitats concertades desenvolupen les tasques de seguiment i suport, que fins ara no existien o eren molt reduïdes”.
El concert social
La partida més important de les 1.067 places que aglutina el concert, es troba en acolliment residencial per a xiquets, xiquetes i adolescents del sistema de protecció de la Generalitat, on s’ofereixen 893 places, de les quals 355 corresponen a la província d’Alacant, 67 a la de Castelló i 471 a la de València.
A més, altres 76 places concertades corresponen a residències socioeducatives per al compliment de mesures judicials, totes elles a la província d’Alacant.
El concert, ha reiterat la Molero, sorgeix de la necessitat d’acabar amb la “discrecionalitat de les subvencions establides fins ara” i garantir “la transparència de les ajudes, la qualitat de l’atenció, la seguretat financera de les entitats i les condicions laborals dels professionals que treballen en elles”.