Cronica Comunitat Valenciana

37 edició de Sagun a escena

El director general del Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, ha presentat la 37 edició del festival Sagunt a Escena amb el lema ‘Recuperem l’escena’. En aquesta edició del festival, organitzat pel IVC, que compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l’Ajuntament de Sagunt i de diversos patrocinadors, el responsable del IVC ha estat acompanyat per la diputada de Teatres de la Diputació de València, Glòria Tello; l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el director del festival, Juan Vicente Martínez Luciano.

Segons Abel Guarinos, “hem volgut aprofitar que per fi, després de mesos molt durs sense poder gaudir de la cultura en viu, finalment arribem a un estiu en el qual es pot programar seguint totes les mesures de seguretat establides”.

“És per això que hem plantejat una programació condensada en un mes, però ampliada quant a propostes, 7 més que en l’edició passada. Gràcies al pla ‘reaCtivem’ hem augmentat el pressupost del festival en 100.000 euros, que han permés programar més activitats però, sobretot, comptar amb 11 estrenes absolutes, que fan encara més atractiva la proposta”, ha explicat.

El festival s’obrirà el 4 d’agost amb l’estrena musical en la Licitada al Castell de ‘Homenatge a Alicia de Larrocha’, de Jorge Tabarés. Es desenvoluparà fins al 5 de setembre amb 39 propostes de teatre, dansa, música, circ i espectacles de carrer: 11, en el Teatre Romà; 7, en la Glorieta; 7 més, en la Licitada al Castell; 2, en el Centre Cívic del Port; 4, en el Centre Cultural Mario Monreal; 5, a l’Auditori Joaquín Rodrigo, que s’afig com a nou espai del festival; 2, a la Casa de la Cultura, i 1, a la Casa de Berenguer, a part de la programació del festival Ressona de Sagunt en Viu, que compta amb la col·laboració de Sagunt a Escena.

De les estrenes absolutes, 4 d’aquests són en el Teatre Romà: el primer, ‘Incovidsació en do major’, serà el 5 d’agost, un espectacle de música i dansa ideat per a obrir aquesta edició en l’escenari principal del festival. Compta amb la direcció musical de ‘Chapi’, la coreografia i la direcció de Sol Picó i la col·laboració de Carles Dénia.

Un altre dels plats forts és l’estrena absoluta en el Teatre Romà de ‘Elektra.25’, de Talaia i dirigida per Ricardo Iniesta, nominat als Premis Max. Es podrà veure el 8 d’agost.

El 29 d’agost arriba l’estrena de ‘Eduardo II, Ulls de Boira’, del nas de Cyrano. I el 4 de setembre, i amb motiu del 25 aniversari de la companyia valenciana Hongaresa Teatre, s’estrena la tragicomèdia ‘Saguntilíada’.

Un any més arriba a Sagunt a Escena una producció del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida amb Petación Espectacles i Mixtolobo els dies 22 i 23 d’agost. Es tracta de ‘Amfitrió’, de Molière, i compta amb actors com Manuel Galiana, Pepón Nieto, Fele Martínez i Paco Tous.

Quant a música, el 18 d’agost el grup Manel presenta el seu últim treball, ‘Per la bona gent’, i el 5 de setembre tancarà el festival la Orquestra de la Comunitat Valenciana.

El director general del IVC ha volgut agrair la participació de tots els coorganitzadors, patrocinadors i col·laboradors del festival “per haver fet que tire avant aquesta edició i haver aconseguit que el Sagunt a Escena d’enguany, malgrat totes les traves generades per la pandèmia, tinga una programació tan àmplia, diversa i de qualitat”.

El director del festival, Juan Vicente M. Luciano, ha comentat que “en aquesta edició comptem amb una presència important de companyies valencianes i activitats amb segell valencià, 24 de les propostes ho són, 4 de les quals en el Teatre Romà”, i ha afegit: “Ho hem fet molt conscientment perquè és moment d’estar al costat de les nostres companyies i equips artístics, que han passat per una gran foscor durant uns mesos i volem que brillen i mostren els seus treballs als espectadors i espectadores”.

Tota la programació del Centre Cultural Mario Monreal, de la Casa de Berenguer i de la Casa de la Cultura de Sagunt és valenciana. En la programació de la Glorieta ho són 6 de les 7 propostes; en la Licitada al Castell, 3 de les 7 propostes, i a l’Auditori Joaquín Rodrigo, 4 de les 5 obres de teatre.

Una edició més, el preu de les entrades del festival es manté i les entrades més cares són de 24 euros. La programació de la Glorieta, la Licitada al Castell, el Centre Cívic i la Casa de Berenguer és gratuïta.