Cronica Comunitat Valenciana

30 Estreles i 40 Sols es donaran cita enguany en Gastrònoma

30 Estrellas y 40 Soles en Gastrónoma

En total s’espera que un centenar de xefs cuinen en Fira València del 10 al 12 de novembre en la qual serà la millor edició de Gastrònoma. Joan Roca, Quique Dacosta, José Andrés, Ángel León, Ricard Camarena, Susi *Diaz, Kiko Moya, Begoña Rodrigo, Alberto Ferruz i Josean Alija són alguns dels xefs que ja han confirmat.

Gastrònoma 2019 comptarà amb el millor programa dels seus últims anys. Prop de 30 estreles Michelín i 40 sols Repsol passaran per la cuina central del congrés gastronòmic més important del Mediterrani, que se celebra en Fira València del 10 al 12 de novembre. Tant és així que alguns dels cuiners més prestigiosos del país ja han anunciat la seua participació.

Un d’ells serà el cuiner espanyol establit en EE. UU José Andrés, que aquests dies està treballant en ple epicentre de l’huracà Dorian amb el seu ONG World Central Kitchen, oferint menjar per als milers de damnificats. Ell va ser un dels primers a confirmar la seua participació en Gastrònoma 2019. Va assegurar que se sentia “entusiasmat” d’assistir al congrés gastronòmic el mes vinent de novembre.

Un altre dels grans cuiners que ha anunciat que assistirà a Gastrònoma és Quique Dacosta. Amb tres estreles Michelin i tres sols Repsol, el xef extremeny establit a Dénia creador de més de 3.000 plats va anunciar que cuinarà i donarà una ponència magistral en l’escenari de la cuina central del certamen.

A Dacosta s’uniran Joan Roca i Ángel León, que es pujaran per primera vegada junts a un escenari en una ponència històrica en la qual comptaran i cuinaran amb un producte excepcional i molt habitual en les seues cuines: la gamba. Ho faran des d’una perspectiva gastronòmica, biològica i de valor. La seua intervenció serà una de les més esperades i una de les més estavellades, ja que junts sumen nou estreles Michelín i nou sols Repsol i tots estan inclosos en la llesta ‘The World’s 50 Best Restaurants’.

Gastrònoma també podrà comptar entre els seus fogons amb Ricard Camarena, xef amb identitat pròpia, avantguardista i identificat plenament amb la seua terra. Presentarà les seues proposades culinàries plenes de sabor, creativitat i respecte absolut pel producte.

Un altre dels fitxatges estrela de Gastrònoma 2019 és Susi Díaz, prestigiosa xef de ‘La Finca’ amb dues estreles Michelin i dos sols Repsol. Compartirà escenari amb Paco Torreblanca en una ponència que demostrarà que és possible fer amb els mateixos ingredients dos plats diametralment oposats: un dolç i un altre salat. Demostraran en directe les tècniques culinàries que usen en els seus respectius obradors.

El xef de L’Escaleta (Cocentaina, Alacant), Kiko Moya tampoc es perdrà aquesta edició de Gastrònoma i ho farà acompanyat d’un convidat de luxe: Josean Alije, el xef de Nerua, el restaurant del Guggenheim (Bilbao). Junts sumaran en l’escenari central tres estreles Michelin i sis sols Repsol i presentaran una proposta gastronòmica i personal sorprenent.

Per part seua, el xef Alberto *Ferruz, dues estreles *Michelín i tres sols Repsol i ànima de BonAmb de Xàbia, va confirmar que compartirà escenari en Gastrònoma amb el cuiner peruà Christian Bravo, xef imatge del Perú. Durant la seua ponència es generarà un diàleg entorn de les seues elaboracions culinàries.

També Nazario Cano obrirà el diàleg culinari a la cuina peruana amb Ruben Escudero, home de confiança del xef Gastón Acurio en el restaurant peruà ‘Manko’ de París. Compartiran un interessant diàleg culinari sobre la cuina del restaurant El Rodat, amb una estrela michelín i un sol repsol, i la de Manko, que elabora una cuina tradicional peruana, exuberant i cromàtica amb el segell de Gastón Acurio.

Xefs tan importants com