El Tresmall de Dénia va ser l’escenari triat per Juan Salvador Gayá per a presentar el seu llibre  “Cuina Alacantina 101 Receptes” un volum que recull el tradicionalisme gastronòmic d’aquesta província, encara que amb molt de criteri Gayá va comentar que la cuina alacantina és irremeiablement de la Comunitat Valenciana i que en molts aspectes beuen de la mateixa font, encara que sí que és veritat que els particularismes en les diferents elaboracions venen donada per xicotets matisos, generalment per la utilització de productes de la pròpia horta, de proximitat o de temporada que amb el pas del temps han anat  imprimint identitat pròpia a aquests guisats en cadascun dels nostres pobles.

Gaya comenta en el pròleg del seu llibre…”La riquesa culinària en la nostra Comunitat és immensa. És cultura pròpia que ens diferencia d’altres comunitats regions i països; forma part de la nostra idiosincràsia com a poble” i segueix.. “sense electricitat, per tant sense congeladors i neveres, només es podia conservar en salmorra o oli i el autocultivo, marcat per les estacions de l’any eren els que predominaven en la taula”

Juan Salvador Gayá presenta su libro 101 recetas de la cocina alicantina

A tenor d’aquestes afirmacions és fàcil deduir que qualsevol recepta elaborada blat, arròs, verdures o conserves havia de tindre irremeiablement productes diferents en les diferents comarques. Parlem de l’origen, dels temps en els quals els mercats no eren el que són hui o no hi havia un fàcil accés a aquests. El pas del temps ha anat creant hàbits culinaris autòctons que han sigut ratificats per l’ús repetitiu amb els mateixos productes, encara que en essència siguen la mateixa recepta. Exemples n’hi ha per onsevulla,  amb la “Olla” que es fa de manera diferent en diverses comarques com  la Safor o  la Ribera Baixa, la “Olla”, que encara que amb trets molt semblants  tenen elements diferencials a Requena, a Buñol o a Nàquera o la “Paella” que existeixen tantes versions com pobles valencians.

El llibre de Gayá no és un llibre de receptes a l’ús, sinó un cant a la tradició, un homenatge als nostres majors i una introspecció a la manera de preparar salaons, salmorres i adobats. Aquesta característica la combina amb alguna de les receptes que van tindre un gran significat en temps passats per la necessitat de trobar una alimentació equilibrada amb els menors productes possibles. L’escassetat era el termòmetre de llavors i l’enginy s’aguditzava a la recerca de la millor opció per a cadascun dels productes que entrava a casa. Les Tapes, les Coques, els Guisats, el Bullit, la Sopa, els Arrossos, Els Peixos i els Dolços Tradicionals són el marc que dona cobertura a aquesta recopilació de les nostres receptes de tota la vida.

Juan Salvador Gayá presenta su libro 101 recetas de la cocina alicantina

Gaya és natural de Pedreguer i combina treballs de investigació gastronòmica amb la seua labor d’escriptor i col·laborador en diversos mitjans de comunicació. És creador de la pàgina  “Cuina Valenciana que té més de 100.000 seguidors.

En la presentació a la premsa també van estar presents Juanjo Rausell,  de la Tahona de l Abuelo, que va parlar sobre la necessitat d’abordar l’alimentació d’una forma sostenible i saludable. Això comporta també una millor elecció del pa que forma part de la nostra taula. Juanjo és el President del Gremi de Forners de València i porta molts anys ponderant les qualitats del pa de qualitat i la necessitat d’elaborar-lo amb massa mare i fermentacions de llarga duració que repercuteixen positivament en l’organisme proporcionant un major benestar de la nostra salut.

En la cita vam poder degustar un dels plats més assentats en aquesta comarca alacantina com és la “Olla de Polp” que va elaborar magistralment el Restaurant el Tresmall, demostrant amb això  una altra manera de preparar l’olla valenciana substituint la carn, habitual en la majoria dels nostres pobles pel polp.