L’alcalde de Meliana,  Josep Riera, Amparo Martí, Regidora de Roca, Foment Econòmic, Agricultura i Turisme i Paco Gimeno, gerent i xef del Restaurant el Racó van presentar ahir, a la sala de premsa de l’Ajuntament, la nova edició de “Menjat Meliana”, unes jornades gastronòmiques que se celebraran des del 23 de febrer al 1 de març en diversos restaurants del municipi, els quals oferiran un menú basat en els productes locals, amb gran protagonisme de l’horta,  a un preu molt competitiu. Participants, menús i preus es poden consultar en www.melianabonlloc.com

En el marc d’aquestes jornades, concretament el dilluns dia 24 se celebrarà, en la Plaça Major,  a la II edició del “Concurs de Paella de Fetge de Bou i Postres amb Cacau del Collaret” que reunirà 20 restaurants de la província de València entre els quals es troben dues de Meliana. El concurs ha sigut organitzat per l’Ajuntament local, Paco Gimeno, xef i gerent del Restaurant el Racó, el xef Quique Barela i Antonio Serrano, periodista de Comer en  València amb la col·laboració d’Indústries Belseher, Ca Ceva, Carniceria Pele, Gastrònoma Mediterrània, Jo Virgenextra, Angel Mari Fontestad, Blesar Hidromiel, Carnisseria Adelaida, La Va unir de Llauradors, Arròs Tartana i Zamit Digital.

Jornades Gastronòmiques Menjat Meliana i Concurs de Paella de Fetge de Bou

Durant la presentació Josep Riera va comentar que a poc a poc Menjat Meliana es va consolidant com a proposta gastronòmica i turística de qualitat i el que és més important que es due a terme amb productes de quilòmetre zero, la qual cosa reivindica la labor dels productors locals. Va continuar dient  que aquestes jornades són una excel·lent oportunitat per a visitar Meliana,  que té a més,  altres opcions turístiques  molt interessants com el Palauet De Nolla, el passeig amb bici per l’horta que arriba fins al litoral, el senderisme pels camins del Carraixet, el seu calendari festiu o les seues platges que se sumen a la seua identitat gastronòmica.

Amparo Martí per la seua part va agrair a tots els patrocinadors i col·laboradors el  suport a la celebració tant a les Jornades Gastronòmiques com al Concurs i va comentar les novetats que tindran lloc en aquesta nova cita amb la gastronomia local com les ponències  “Elabora el teu Menú”  (dia 25 febrer)  o  “Alimentació i Salut” (dia 26), l’exposició “25 grams” el 2 de març en la Llar del Jubilat i un taller de degustació, també en la Llar del Jubilat el 4 de març.

Paco Gimeno va comentar  algun dels detalls d’aquest Concurs, que gira al voltant d’una recepta ancestral de la Horta Nord que és patrimoni de totes les poblacions que la integren. Va fer esment a la tradició d’aquesta paella, als temps en els quals totes les famílies tenien animals i aprofitaven aquelles parts que no eren comercials per a preparar la Paella de Fegte de Bou i va recordar els temps en els quals aquesta preparació suposava una gran festa per a la família i els amics.  Va comentar també que encara que aquesta recepta quasi estava oblidada en els últims temps ha experimentat una nova demanda, potser per les sinergies d’aquesta iniciativa del Concurs, però també en un afany de preservar la riquesa gastronòmica de la Comarca.

Jornades Gastronòmiques Menjat Meliana i Concurs de Paella de Fetge de Bou

Patrocinen  les Jornades i el Concurs,  Cerveses Túria i la DO Vins de València, que a més atorgaran la dotació econòmica del primer i segon premi de paella respectivament.

Els locals participants en Menjat Meliana són:  Ca Xoret, Café Gurugú,  Restaurant Ca Pepico, La Barraca de Toni Montoliu, El Racó, El Pito, Mamma Pomodoro, Napicol y Bar Avenida.

Els restaurants participants en el Concurs de Fetge de Bou són: Ca Xoret y La Barraca de Toni Montoliu (Meliana), La Lluna de Valencia (Almácera), Restaurante Bon Aire (El Palmar), Restaurante Chaparral (Serra), Restaurante Nazaret (Playa de Puzol), Restaurante Miguel y Juani (l’Alcúdia), Sequial 20 (Sueca), Casa Granero (Serra), Catering la Despensa (Burjassot), La Garrofera (Serra), Bon Estar (Valencia), Restaurante Gambrinus (Siete Aguas), Bar la Salud (Valencia),  Tabick Loungue (Llombai), L’Alfàbega (Alginet), Avenida 2.0 (Massamagrell), La Pepa Bluespace (Alboraya), Evenser Restauración (Mas Camarena) y Restaurante Benavente (Cullera).

El Jurat encarregat d’atorgar els tres premis de la Paella i els tres premis de les postres estarà compost per:

El President: Adolfo Cuquerella (chef del Restaurant la Granja de Sueca) i els vocals Quique Barella (chef y professor de cuina), Maje Martínez (Gastrónoma Mediterránea), Diego Laso (chef y professor de GASMA), Joan Orts (Regidor de Ocupaciò) Lola Pechuán (Presidenta de la Llar del Jubilat) i Javi Gimeno (Gerent del Restaurant el Racó).