El Sant Grial de València serà objecte d’un documental de Stories House

En La Catedral de València es troba la Capella del Sant Grial, una relíquia que segons la tradició aragonesa i valenciana va ser l’atuell que Jesús va utilitzar amb els seus deixebles en l’Últim Sopar. Encara que el col·lectiu religiós no s’ha posicionat mai en favor de l’autenticitat d’aquesta, investigacions dutes a terme asseguren en més d’un 90/% que la peça és autèntica. Aquesta joia va ser utilitzada pels Papes Joan Pau II i  Benet XVI en les misses multitudinàries que van dur a terme a València.

Segons la tradició cristiana, després de l’últim sopar el Grial va ser guardat pels Apòstols fins que va ser portat per Sant Pere  a Antioquia (antiga regió turka) i després traslladat a Roma, sent utilitzat per diferents Papes. Per motius de la persecució romana als cristians en el segle III, el Grial va viatjar, per decisió de Sixt II, a Espanya concretament a l’Ermita de la Verge del Loreto a Osca, per a ser custodiat pel Clergue catòlic Lorenzo. El Calze romandria en l’Ermita fins a 1.071, quan el Bisbe de Jaca per ordre de Sancho I, va portar el Calze al Monestir de Sant Joan de la Penya. En 1399 el Rei Martí l’Humà el va traslladar a Saragossa, quedant des de llavors en poder de la corona d’Aragó. En 1424, per ordre d’Alfons el Magnànim es va traslladar a València, depositant-ho en la capella del Palau Real. En 1437 la peça va ser entregada al Cabildo Catedralici, des de llavors ha romàs en la Catedral de València, excepte períodes de guerra en els quals es va ocultar en altres llocs.

L’any 2002 es va crear l’Associació Cultural “El Camí del Sant *Grial”, un col·lectiu els objectius del qual són la divulgació de la ruta que va dur a terme el Sant Calze des de la seua moratòria en el Monestir de Sant Joan de la Penya fins a la Catedral de València, l’estructuració d’una proposta turística de qualitat al voltant d’aquest recorregut i un exhaustiu treball de recerca que òbviament té com a punt neuràlgic  tant l’autenticitat d’aquesta peça com els documents que acrediten el seu itinerari al llarg de la Història. L’Associació també ha creat recentment la “Comissió Científica Internacional d’Estudis del Sant Grial” en la qual participen investigadors espanyols i estrangers de la Universitats de València, de la Catòlica de Sant Vicent Màrtir, de la Politècnica i de la Universitat de Saragossa i investigadors de la Universitat Hebrea de Jerusalem, de l’Escola Bíblica i Arqueològica Francesa de Jerusalem de Roma i de Nàpols.

El Sant Grial de València serà objecte d'un documental de Stories House

Ahir va tindre lloc la presentació d’un nou projecte promogut per l’Associació Cultural del Camí de Sant Grial. Es tracta d’un documental sobre el Calze sagrat per la productora STORY HOUSE per a la seua sèrie de documentals MITES DE LA HUMANITAT, des d’on es realitzarà una profunda anàlisi sobre aquesta joia al mateix temps que es revelaran els detalls de les últimes investigacions a nivell internacional. La filmació, amb una duració aproximada de 45 minuts començarà en Sant Joan de la Penya i Jacitania per a seguir per l’itinerari del Sant Crial fins a arribar a València. En l’acte van estar presentes membres de l’Associació, entre ells la seua vicepresidenta Ana Mafe, el Diputat europeu Bartolomé Nofuentes, el primer premiat per la Comissió Científica Internacional d’Estudis del Sant Grial, l’historiador, escriptor, investigador i periodista, Doctor Mikel Hesmann. María Gómez, vicepresidenta de la Comissió, donya Mamen Peris diputada de les Corts del grup Ciutadans a més de Sergio Solsona escriptor i representant de l’Orde del Temple de Londres, Raúl Membrives (Abalone Events & Servei d’àpats), Juan Carlos Bermejo (València Venues) i  Linne La Mantía, d’origen americà, una de les persones del primer grup que realitze el recorregut del camí del Sant Grial a lloms d’un cavall.

El Sant Grial de València serà objecte d'un documental de Stories House

La Dra. Mafé ha recordat als presente que aquest projecte d’investigació està fonamentat en la unió i la pau entre les persones i entre les nacions. La trajectòria professional del Dr Hesmann identifica aquests valors de tolerància, enteniment, generositat i concòrdia.

Per la seua part el nou zelador del Sant Calze, el Pare Jaime Sancho, que substitueix al recentment mort Juan Miguel Díaz Ródelas, va comentar que …”no entrem a valorar o  qüestionar l’autenticitat del Sant Calze, sinó que per a l’Església el veritablement important era la motivació religiosa i les connotacions que té tant culturals, com a religioses o turístiques, que provoquen que una gran part dels quals visiten la catedral pregunten per aquesta joia religiosa. Des del si de l’Església mai s’ha volgut convertir aquest tema en una curiositat, sinó que se li ha donat el tracte que mereix segons la nostra fe, un record de Jesucrist i l’Últim Sopar i en aquest sentit estem col·laborant”…

Per la seua part el Diputat Nofuentes va argumentar “defensarem aquesta proposta des de la taula europea perquè tinga la major repercussió possible i des de les diferents administracions estarem sempre al costat tant d’Associació Cultural del Camí del Sant Grial com d’aquelles entitats que servisquen per a realçar o promocionar el Sant Calze”.